Tak wajib lurus jari telunjuk ketika tahiyyat

Posted: 27 April 2010 in Persoalan Agama
Tags: , , , ,

Oleh: Ustaz Zahazan Mohamed

SAYA ingin tahu bagaimanakah kedudukan jari telunjuk yang sebenar ketika tahiyyat dalam solat kerana saya mendengar banyak pandangan mengenainya. Saya harap ustaz dapat merungkai persoalan ini dengan memberikan jawapan yang sewajarnya.

SEBENARNYA terdapat beberapa perselisihan pandangan ulama dalam perkara ini. Mazhab Malik mengajar supaya menutup semua jari-jari tangan kecuali jari telunjuk dan ibu jari kemudian menggerak-gerakkan ibu jari secara perlahan ke kiri dan ke kanan sejak awal tahiyyat (tasyahud) hingga akhir (baik tasyahud pertama atau tasyahud kedua).

Mazhab Hanafi pula menganjurkan agar meluruskan jari telunjuk ketika membaca syahadat saja, iaitu ketika membaca Lailaha dan menghentikannya ketika membaca illallah.

Imam Syafi’i pula menganjurkan agar menutup semua jari tangan kanan kecuali jari telunjuk dan hendaklah diluruskan jari telunjuk ketika membaca illallah. Pendapat ini ada persamaan dengan mazhab Hambali. Kemungkinan hal ini untuk menunjukkan keesaaan Allah SWT yang dikukuhkan dalam hati, diucapkan dengan lidah seterusnya ditunjukkan dengan perbuatan yang ketika solat ditunjuk dilambangkan dengan jari telunjuk yang diluruskan itu. Inilah cara yang biasa saya lakukan. Apa-apa pun, semua sepakat perkara itu tidak wajib. Wallahualam.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s