Hikmah di sebalik penetapan rakaat solat

Posted: 24 January 2011 in Persoalan Agama
Tags: , , ,

Oleh: Ustaz Zahazan Mohamed

SAYA ingin tahu, apakah kisah atau iktibar di sebalik penetapan jumlah rakaat solat seperti solat Maghrib tiga rakaat selain solat fardu yang lain?

Ketentuan rakaat solat lima waktu adalah sebagai berikut iaitu Subuh dua rakaat, Zuhur (4), Asar (4), Maghrib (3) dan Isyak, 4 rakaat. Mengenai ketentuan atau ketetapan ini sudah tentu mengandungi hikmah dan ada rahsianya, sama ada ia diketahui oleh kita ataupun tidak.

Antara hikmah penetapan dua rakaat untuk solat Subuh, adalah kerana waktu Subuh itu adalah masa yang mana manusia baru saja bangun tidurnya dan kadang-kadang mengantuk masih mempengaruhinya. Pada masa sama, rasa malas juga belum hilang, maka Allah ringankan waktu Subuh itu dengan menentukannya dua rakaat saja, namun tidak diringankan bagi waktu solat yang lain.

Bagi Zuhur dan Asar adalah kerana pada kedua waktu itu, semangat dan kesegaran masih melimpah maka ditentukan untuk kedua-dua waktunya dengan masing-masing empat rakaat.

Manakala hikmah solat Maghrib itu tiga rakaat adalah sebagai isyarat Maghrib itu adalah ‘witir siang.’ Dan Isyak ditetapkan empat rakaat yang rahsianya bagi menampung kekurangan malam daripada siang. Ini disebabkan pada waktu malam ada dua fardu saja sedangkan siang ada tiga fardu.

Dalam lima waktu solat itu, kita boleh membuat pengkelasan berdasarkan jumlah rakaat solat iaitu Tsunaiyah (merujuk dua) iaitu solat Subuh, Thulatsiyyah (yang merujuk tiga) iaitu solat Maghrib serta Ruba’iyah (merujuk empat) ada tiga iaitu solat Zuhur, solat Asar dan solat Isyak. Dan tiada rakaat lain selain yang dinyatakan tadi.

Bilangan dua, tiga dan empat ini adalah sesuai dengan ciptaan Allah SWT iaitu sayap malaikat ada yang dua, ada yang tiga dan ada yang empat sebagai mana firman Allah yang bermaksud: “Segala puji tertentu bagi Allah yang menciptakan langit dan bumi, yang menjadikan malaikat utusan-utusan yang bersayap dua, tiga dan empat. Ia menambah bentuk kejadian makhluk yang diciptakan-Nya. Sesungguhnya Allah berkuasa menciptakan sesuatu.” Surah Fathir ayat 1

Maka dengan sayap inilah malaikat berkenaan dapat menuju al-Maianul A’la (makam yang lebih tinggi) sebagai mana yang dijadikan untuk Bani Adam ini solatnya dua rakaat, tiga rakaat dan empat rakaat laksana sayap malaikat, maka sampailah mereka dengan rakaatnya ini kepada Allah SWT.

Inilah hikmat yang pernah diutarakan oleh para ulama, antaranya sebagai mana yang dinyatakan dalam kitab Hasyiah Bajuri, juz 1, halaman 118 dengan maksud terjemahannya: “Dan hikmah Subuh itu dua rakaat, adalah kekalnya malas disebabkan tidur. Dan hikmah keadaan setiap satu daripada solat Zuhur dan Asar, masing-masing empat rakaat, adalah kerana melimpah kegiatan (semangat) pada waktu kedua-duanya.

Dan hikmah waktu Maghrib itu ditetapkan tiga rakaat, menunjukkan bahawa solat Maghrib itu adalah witirnya siang. Dan hikmah keadaan Isyak itu empat rakaat, ialah bagi menampung semua kekurangan malam daripada siang.”

Pada waktu malam itu cuma ada dua (solat) fardu manakala pada siang ada tiga solat fardu. Apatah lagi sesungguhnya sudah menjadikan Allah bagi malaikat akan sayap serba dua, serba tiga, serba empat.

Maka sampailah mereka itu kepada makam yang tinggi dengan sayap berkenaan. Maka Allah menjadikan bagi anak Adam itu akan solat, ada yang dua rakaat, ada yang tiga rakaat, ada yang empat rakaat, seperti sayap malaikat, supaya mereka sampai dengan solat yang dikerjakan untuk Allah SWT.

Sebenarnya masih banyak hikmah yang terkandung dalam segala perintah, segala apa yang ditentukan Allah SWT baik mengenai kejadian ataupun hukum-Nya.

Tetapi apa yang dapat kita rasakan dan ketahui dari hikmah itu, tidaklah boleh kita menganggap itulah saja menjadi rahsianya. Namun hakikatnya hanya Allah SWT saja yang mengetahuinya. Dan hikmah itu ada kalanya dengan jalan Kasyaf. Ini disebabkan ada di antara mereka dinamakan Muhaddats, yang mana dibukakan kepada mereka sebahagian daripada rahsia kejadian dan syariat. Wallahua’lam.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s