Puasa enam seelok-elok disegerakan

Posted: 19 July 2012 in Persoalan Agama
Tags: , ,

Oleh Ustaz Zahazan Mohamed

SAYA ingin tahu mengenai puasa enam pada Syawal ini. Apakah ia sebaik-baiknya dilakukan pada awal atau hujung Syawal? Bolehkah ustaz jelaskan pahala yang terkandung di dalam puasa enam ini?

 

ALLAH SWT berfirman dalam surah al-Maaidah ayat 48 yang bermaksud: “Maka berlumba-lumbalah membuat kebajikan.”

Imam Ibnu Kathir pula menyebut dalam tafsirnya: “Pada ayat itu Allah SWT menganjurkan agar bersegera dan berlumba-lumba dalam membuat kebajikan.”

Ayat itu sudah menjelaskan kita sepatutnya menyegerakan puasa enam kerana melambat-lambatkan boleh membawa pelbagai masalah. Ini adalah pandangan Imam al-Syafie dan Hambali tetapi dibolehkan kita menyempurnakannya sehingga pertengahan atau akhir bulan.

Satu hadis riwayat Muslim daripada Abu Ayyub, bahawasanya Rasulullah SAW bersabda: “Barang siapa yang puasa pada Ramadan kemudian diikutinya dengan puasa enam hari pada Syawal, maka ia seperti puasa sepanjang tahun.”

Imam al-Nawawi berkata dalam kitab al-Majmu’ Syarh al-Muhazzab: “Sahabat kami (Mazhab al-Syafi’i) berkata bahawa disunatkan berpuasa enam hari Syawal kerana ia ada disebutkan di dalam hadis. Mereka berpendapat, sunat berpuasa secara berturut-turut. Tetapi, jika seseorang melewat-lewatnya, ini dibolehkan kerana ia masih mengikut panduan hadis. Kami tidak mempertikaikan pandangan ini, malah ia juga pandangan Ahmad dan Abu Daud.”

Sebenarnya bukanlah menjadi syarat puasa iu dilakukan berturut-turut. Jika anda berpuasa sama ada berturut-turut atau secara berasingan, ia dibolehkan. Lebih cepat kamu menyempurnakannya, lebih baik.

Sebagai mana firman-Nya dalam surah Ali Imran ayat 133: “Dan bersegeralah kamu kepada keampunan daripada Tuhanmu.”

Dalam surah Toha ayat 84, Allah SWT berfirman: “Dan aku bersegera kepada-Mu wahai Tuhanku, supaya Engkau reda (kepadaku).”

Tetapi sekiranya kita kebetulan menerima tetamu atau berada pada majlis makan sedangkan kita berpuasa, harus untuk kita tidak meneruskan puasa sunat tersebut.

Sebagai mana hadis riwayat al-Bukhari daripada Abu Juhaifah, beliau berkata: “Maka telah datang Abu Darda’ dan dia membuat sedikit makanan untuk Salman. Abu Darda’ berkata: Makanlah kerana aku berpuasa. Salman berkata: Aku tidak akan makan sehingga kamu makan. Maka Abu Darda’ pun makan…dan Salman berkata kepadanya: Tuhan-mu mempunyai hak ke atas kamu, roh kamu mempunyai hak ke atas tubuhmu dan keluargamu mempunyai hak ke atasmu. Maka berilah hak kepada mereka yang berhak. Kemudian Abu Darda’ berjumpa Rasulullah SAW dan memberitahu Baginda akan hal itu dan Rasulullah SAW berkata: “Salman benar.”

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s