Puasa sempurna cara Nabi

Posted: 18 July 2013 in Puasa
Tags: , , , , ,

Oleh: Ustaz Zahazan Mohamed

Di kampung saya ada sebahagian yang melakukan puasa sunat selama sebulan penuh pada bulan Rejab, Syaaban, Ramadan dan enam hari pada Syawal. Adakah perkara ini dilakukan Nabi Muhammad SAW. Saya ada mendengar hadis menyebut Rejab bulan Allah SWT, Syaaban bulanku dan Ramadan bulan umatku. Bagaimana kedudukan hadis ini dan adakah ia hadis sahih.

Rejab termasuk bulan haram dan puasa pada bulan haram diterima dalam keadaan apa pun. Tetapi tidak terdapat riwayat Nabi SAW berpuasa sebulan penuh selain Ramadan. Puasa sunat yang paling banyak Baginda lakukan ialah pada Syaaban tetapi itu pun tidak sebulan penuh. Itulah sunnah Nabawiyyah mengenai masalah ini kerana dalam bulan selain Ramadan, Baginda biasa berpuasa dan berbuka seperti disebut dalam riwayat Aisyah: “Baginda sering berpuasa sehingga kami katakan Baginda tidak pernah berbuka (tidak berpuasa) dan Baginda juga sering berbuka sehingga kami katakan baginda tidak pernah berpuasa.” (Riwayat al-Bukhari, Muslim dan Abu Dawud)

Jangan puasa tanpa henti

Berpuasa penuh pada Rejab, Syaaban dan Ramadan serta berturut-turut ditambah enam hari pada Syawal dengan tidak berbuka kecuali pada Hari Raya tidak pernah dilakukan oleh Nabi SAW, sahabat dan salafus soleh. Jadi yang lebih utama ialah berpuasa beberapa hari dan berbuka (tidak berpuasa) beberapa hari. Jangan berpuasa secara terus-menerus. Perbuatan itu dikira baik jika kita mengikut perbuatan salaf kerana sesiapa yang menginginkan pahala sempurna, maka hendaklah ia mengikuti perbuatan Nabi SAW iaitu jangan berpuasa pada Rejab dan Syaaban secara penuh. Inilah lebih utama.

Tidak ada satu pun hadis sahih yang menerangkan masalah keutamaan Rejab. Namun dalam al-Quran, Allah SWT menyebut beberapa bulan diharamkan (diutamakan) iaitu dalam surah at-Taubah ayat 36: “Di antara empat bulan haram.”

Keempat-empat bulan yang dimaksudkan adalah Rejab, Zulkaedah, Zulhijjah dan Muharam. Begitu pula tidak ada satu hadis sahih yang mengkhususkan keutamaan Rejab melainkan hadis hasan yang menyatakan Nabi SAW banyak berpuasa pada Syaaban. Ketika ada orang yang bertanya mengenai hal ini, Baginda menjawab: “Sesungguhnya dia adalah bulan yang dilupakan orang iaitu antara Rejab dan Ramadan.”

Hadis mungkar, lemah

Daripada hadis ini dapat difahami Rejab itu memiliki keutamaan. Adapun hadis: “Rejab adalah bulan Allah SWT, Syaaban adalah bulanku dan Ramadan adalah bulan umatku.” Ia adalah hadis mungkar dan sangat lemah, bahkan banyak ulama menganggapnya hadis maudhu’ atau dusta.

Hadis itu tidak ada nilainya sama sekali baik dilihat dari sudut ilmiah mahupun agama. Begitu juga hadis lain mengenai keutamaan Rejab yang menyatakan orang yang melakukan solat begini akan mendapatkan ini dan orang yang beristighfar sekali akan mendapatkan pahala seperti ini, semua itu adalah tindakan berlebihan dan penuh kebohongan.

Antara tanda kebohongan hadis itu ialah isinya yang berlebihan. Menurut ulama: “Sesungguhnya janji dengan pahala yang sangat besar bagi perkara yang kecil atau ancaman dengan azab yang sangat pedih bagi dosa kecil menunjukkan hadis itu dusta.”

Contohnya, hadis: “Memberi sesuap makan ke dalam perut orang yang lapar itu lebih baik daripada membangun seribu masjid.” Ini adalah hadis yang mengandungi kebohongan kerana tidak masuk akal memberi makan sesuap nasi ke dalam perut orang yang lapar lebih besar pahalanya daripada pahala membangun seribu masjid dan hadis keutamaan Rejab itu termasuk jenis hadis ini.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s