Oleh: Ustaz Zahazan Mohamed

Saya hamil sudah hampir sembilan bulan. Saya bimbang jika berpuasa akan menjejaskan kesihatan anak dalam kandungan. Bolehkah jika saya tidak berpuasa dan jika boleh bagaimana cara menggantikannya. Adakah saya perlu membayar fidyah.

Hukum puasa wanita hamil atau menyusu anak, apabila bimbang atas anak yang dikandungnya atau yang disusukan, maka ulama sepakat boleh tidak berpuasa. Cuma yang menjadi perbezaan pendapat dalam kalangan ulama iaitu sama ada wajib qada (ganti) saja atau perlu membayar fidyah dan qada. Menurut Imam Ahmad dan Imam al-Syafi’i, wanita hamil dan menyusu anak, apabila bimbang terhadap anaknya saja tetapi tidak bimbang terhadap dirinya, maka boleh tidak berpuasa tetapi wajib bagi mereka mengqada puasa dan membayar fidyah. Jika mereka bimbang atas dirinya saja atau bimbang atas dirinya dan anaknya, maka hanya wajib qada puasa di waktu lain. Kewajipan ini berdasarkan firman Allah SWT yang bermaksud: “Dan wajib bagi orang yang berat menjalankannya (jika mereka tidak berpuasa) membayar fidyah, iaitu memberi makan seorang miskin.” (Surah al-Baqarah, ayat 184) Ganti puasa atau bayar fidyah

Kewajipan qada juga berdasarkan firman Allah yang bermaksud: “Maka sesiapa di antara kamu ada yang sakit atau dalam perjalanan (lalu ia berbuka), maka (wajib baginya berpuasa) sebanyak hari yang ia tinggalkan itu pada hari-hari lain.” (Surah al-Baqarah, ayat 184) Ada pandangan lain seperti pandangan Imam Abu Hanifah yang mewajibkan qada saja dan tidak perlu membayar fidyah. Alasannya wanita yang hamil atau sedang menyusui berkedudukan sebagai orang yang sakit. Hal ini seperti mana dikatakan oleh Imam Hasan al-Basri ketika ditanya mengenai wanita yang hamil dan menyusu anak: “Adakah sakit yang lebih berat daripada wanita yang mengandung? Dengan itu, mereka tergolong yang mendapat rukhsah untuk tidak berpuasa.” Jika orang yang sakit dan dalam perjalanan tidak diwajibkan membayar fidyah, maka wanita hamil atau menyusu anak juga tidak wajib membayar fidyah. Cuma kewajipannya adalah mengqada puasa di hari lain.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s