Oleh: Ustaz Zahazan Mohamed

Saya mempunyai seorang bapa saudara yang terlantar di hospital sejak beberapa minggu. Menurut doktor, harapannya untuk sembuh agak tipis. Apa yang patut saya dan keluarga lakukan apabila menjenguk beliau yang menderita penyakit berat?

Digalakkan bagi keluarga pesakit, teman dan orang yang menjenguknya daripada kalangan orang baik-baik untuk mengingatkan pesakit supaya segera bertaubat kepada Allah Taala, menyesali kekurangannya dalam melaksanakan ajaran Allah SWT dan bertekad untuk mentaati Allah SWT.

Beliau juga perlu membersihkan diri daripada menganiaya hamba Allah dan mengembalikan hak mereka sekalipun kecil kerana hak Allah itu didasarkan pada toleransi manakala hak hamba didasarkan pada kesungguhan.

Selain itu, taubat dituntut daripada seluruh orang mukmin seperti firman-Nya yang bermaksud: “Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah hai orang beriman supaya kamu beruntung”. (Surah an-Nur, ayat 31)

Taubat bagi orang sakit lebih wajib lagi hukumnya di samping ia lebih memerlukannya kerana memang besar keuntungannya. Sedangkan bagi mereka yang mengabaikannya akan mendapat kerugian amat besar. Orang yang berbahagia adalah orang yang segera bertaubat sebelum habis waktunya.

Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Dan tidaklah taubat itu diterima Allah dari orang yang mengerjakan kejahatan (yang) hingga apabila datang ajal kepada seseorang di antara mereka (barulah) ia mengatakan: Sesungguhnya saya bertaubat sekarang”. (Surah an-Nisa’, ayat 18)

Membuat wasiat

Di samping itu, kita ingatkan kepada pesakit supaya berwasiat jika ia belum berwasiat. Rasulullah SAW bersabda: “Tidak ada hak seseorang Muslim yang mempunyai sesuatu yang selayaknya diwasiatkan sesudah bermalam selama dua malam melainkan hendaklah wasiatnya tertulis di sisinya.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Apabila pesakit ditakdirkan Allah sembuh daripada sakitnya, maka sebaiknya ia dinasihatkan dan diingatkan supaya menunaikan apa dijanjikannya kepada Allah ketika dia sakit sebagai tanda syukur kepada Allah serta untuk memenuhi janjinya.

Sudah sepatutnya, pesakit menjaga perkara itu. Firman Allah SWT bermaksud: “Dan penuhilah janji sesungguhnya janji itu pasti diminta dipertanggungjawabkannya.” (Surah al-Isra’, ayat 34)

Allah juga memuji ahli kebajikan dan ahli takwa dengan firman-Nya: “Dan orang yang menepati janjinya apabila mereka berjanji”. (Surah al-Baqarah, ayat 177)

Ulama berkata: “Sepatutnya pesakit mempunyai keinginan untuk memperbaiki akhlaknya, menjauhi pertikaian dan pertentangan mengenai urusan dunia, berasakan waktu ini adalah masa terakhirnya di ladang amal sehingga ia perlu mengakhirinya dengan kebajikan. Hendaklah ia meminta kelapangan dan maaf kepada isterinya, anak-anaknya, keluarganya, pembantunya, tetangganya, temannya dan semua orang yang punya hubungan muamalah, pergaulan, persahabatan dan sebagainya serta meminta keredaan mereka sedapat mungkin. Selain itu hendaklah ia menyibukkan dirinya dengan membaca al-Quran, zikir, kisah orang soleh dan keadaan mereka ketika menghadapi kematian. Hendaklah ia memelihara solatnya dan mengikuti kegiatan keagamaan lainnya. Janganlah ia menghiraukan perkataan orang yang mencela atas apa yang ia lakukan sebab ini ujian baginya. Orang mencelanya itu adalah teman yang tidak baik.

Di samping itu, hendaklah ia berpesan kepada keluarganya supaya bersabar jika ia menghadap-Nya dan jangan meratapinya kerana meratap termasuk perbuatan jahiliah demikian juga jangan terlalu banyak menangis. Hendaklah mereka bersungguh-sungguh mendoakannya kerana doa orang yang hidup itu berguna bagi orang yang mati seperti disebut Imam an-Nawawi dalam kitab Majmu’.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s