Puasa ganti wajar dilaksana segera

Posted: 21 August 2013 in Puasa
Tags: , , ,

Oleh: Ustaz Zahazan Mohamed

Apakah hukum seseorang yang suka menangguh untuk qada puasa sehingga hampir kepada Ramadan berikutnya. Mohon pencerahan.

Dibandingkan dengan bulan lain, pada Syaaban Nabi SAW lebih banyak berpuasa sunat. Aisyah meriwayatkan Nabi SAW tidak pernah melakukan puasa sebulan penuh selain Ramadan.

Rasulullah SAW biasa berpuasa setiap bulan. Aisyah berkata: “Rasulullah SAW pernah berpuasa hingga kami mengira Baginda ini tidak pernah berbuka, dan pernah juga Baginda tidak berpuasa (sunat) hingga kami mengira Baginda tidak pernah berpuasa. Dan kadang-kadang Baginda melakukan puasa pada hari Isnin dan Khamis, kadang-kadang berpuasa selama tiga hari setiap bulan, khususnya pada hari putih (bertarikh 13, 14, 15) setiap bulan Qamariyah, dan kadang-kadang Baginda selang sehari iaitu sehari berpuasa dan sehari berbuka seperti yang dilakukan Nabi Daud.”

Rasulullah SAW bersabda: “Puasa yang paling disukai Allah ialah puasa Nabi Daud iaitu Baginda berpuasa sehari dan berbuka sehari.”

Nabi SAW juga sering berpuasa pada Syaaban seakan-akan perkara itu persiapan menghadapi Ramadan. Adapun berpuasa selama beberapa hari tertentu tidak terdapat riwayatnya sama sekali.

Seseorang Muslim baik lelaki atau wanita yang tidak dapat menjalankan puasa Ramadan selama beberapa hari kerana sakit, haid atau uzur, wajib mengqada semuanya jika ada kesempatan pada bulan dalam setahun sebelum datangnya Ramadan.

Segera lepas tanggungan

Oleh itu, dalam syarak ada kelapangan untuk mengqada puasa Ramadan yang tidak dapat dikerjakannya itu. Ia boleh qada puasa pada Syawal atau bulan sesudah itu.

Allah SWT berfirman: “Maka berlumba-lumbalah kamu (dalam berbuat) kebaikan.” (Surah al-Baqarah, ayat 148)

Disebabkan manusia tidak mengetahui ajalnya maka bersegeralah mengqada puasa adalah sikap berhati-hati bagi dirinya. Di samping itu, kehidupan akhiratnya lebih terjamin dengan bersegera melepaskan tanggungannya.

Jika dia menangguhkannya kerana sesuatu uzur, contohnya cuaca sangat panas, keadaannya lemah atau sangat sibuk sehingga tidak dapat mengqada puasanya, maka ia boleh menqadanya hingga menjelang Ramadan berikutnya.

Apabila datang Syaaban sedangkan dia belum dapat mengqada puasanya maka hendaklah ia mengqadanya pada Syaaban kerana ia adalah peluang terakhir. Mengqada puasa pada Syaaban pernah dilakukan oleh Ummul Mukminin Aisyah.

Meskipun ada kesamaran bagi sebahagian orang mengenai masalah ini, tetapi kesamaran mereka tidak beralasan sama sekali daripada syarak. Kerana semua bulan adalah kesempatan untuk mengqada puasa Ramadan.

Contoh seseorang yang sakit pada Ramadan hingga Ramadan berikutnya. Dalam tempoh itu ia tidak dapat mengqadanya kecuali dengan sangat sukar dan sengsara. Qada puasa baginya boleh ditunda hingga sesudah Ramadan berikutnya apabila kesihatannya telah pulih kembali.

Allah SWT mengakhiri ayat puasa dengan firman-Nya: “Allah menghendaki kemudahan bagimu dan tidak menghendaki kesukaran bagimu.” (Surah al-Baqarah, ayat 185)

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s