Sedikit lebih baik daripada banyak melalaikan

Posted: 19 November 2013 in Persoalan Agama
Tags: , , , ,

Oleh: Ustaz Zahazan Mohamed

Ada rakan mengatakan kaya itu tidak boleh kerana tidak ikut sunah. Saya tidak bersetuju kerana bagi saya menjadi kaya bukan perkara tidak baik, sebaliknya apabila kaya kita boleh membantu orang susah. Mohon pencerahan ustaz.

Tidak ada larangan bagi Muslim untuk mencari kekayaan dan berusaha mendapatkannya. Kekayaan pada pandangan Islam bukanlah dosa, bukan pula hal hina dan tercela. Harta tidaklah buruk dan dalam Islam tidak ada ajaran seperti ajaran agama Kristian yang mengatakan: “Sesungguhnya orang kaya itu tidak akan masuk ke kerajaan langit sehingga unta dapat masuk ke dalam lubang jarum.”

Bahkan Allah SWT sudah memberi kenikmatan kepada Rasul-Nya seperti firman-Nya yang bermaksud: “Dan Dia mendapatimu sebagai seorang yang kekurangan, lalu Dia memberikan kecukupan.”

Antara doa Rasulullah SAW termasuklah: “Ya Allah, aku mohon kepada-Mu petunjuk dan ketakwaan, keluhuran budi dan kekayaan.” (Riwayat Muslim)

Selain itu diriwayatkan daripada Sa’ad bin Abi Waqqash, Baginda bersabda: “Sesungguhnya Allah mencintai hamba yang bertakwa, yang kaya (berkecukupan) dan yang tidak menampakkannya.” (Riwayat Muslim)

Baginda SAW pernah bersabda kepada Amr bin Ash: “Sebaik-baik harta yang baik bagi orang yang soleh.” (Riwayat Ahmad)

Namun demikian, saya ingin mengemukakan beberapa hakikat kepada saudara iaitu Firman Allah SWT yang bermaksud: “Harta itu (meskipun tidak buruk) adalah fitnah yang menakutkan.” (Surah at-Taghabun, ayat 15)

Lebih-lebih lagi jika pemiliknya merasa cukup dengan kekayaannya itu dan merasa tidak perlu kepada orang lain. Firman Allah SWT yang bermaksud: “Ketahuilah! Sesungguhnya manusia benar-benar melampaui batas kerana dia melihat dirinya serba cukup.” (Surah al-Alaq, 6-7)

Kaya hati

Kekayaan benda bukanlah segala-galanya. Adakalanya seseorang memiliki kekayaan berbilion tetapi hatinya miskin. Rasulullah SAW bersabda: “Kaya itu bukan kerana banyaknya harta, tetapi kaya itu kaya hati.” (Riwayat al-Bukhari)

Saidina Ali pernah berkata: “Mulialah orang yang kaya hati, meskipun cuma sedikit hartanya. Dan orang yang kaya harta merasa mulia, padahal sebenarnya ia hina.” Kalam hikmah ada mengatakan, sedikit tetapi mencukupi lebih baik daripada banyak yang melalaikanmu.

Sebahagian orang beranggapan terhadap dirinya atau terhadap orang lain (bahkan kadang-kadang berjanji kepada Allah) bahawa apabila dia berhasil meraih kekayaan dia akan berbuat begitu dan begini tetapi setelah berhasil ia kemudian merosakkan janji-janjinya.

Sikap ini adalah sikap orang munafik yang diceritakan Allah SWT sebagai contoh buat diri kita. Firman-Nya yang bermaksud: “Dan di antara mereka ada orang yang telah berikrar kepada Allah: Sesungguhnya jika Allah memberikan sebahagian kurnia-Nya kepada kami, pastilah kami akan bersedekah dan pastilah kami termasuk orang soleh. Maka setelah Allah memberikan sebahagian dari kurnia-Nya, mereka kikir dengan kurnia itu dan berpaling. Dan mereka memang orang yang selalu membelakangi (kebenaran).” (Surah at-Taubah: 75-76)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s